Všechno o jídle

vsechno-o-jidle-u.jpg

vsechno o jidle u

Není to kuchařka, přesto myslím, že má v kuchyni své místo. V té mojí určitě. Všechno o jídle (Fortuna print 2006) je vlastně encyklopedie surovin do kuchyně. Přísad a surovin je v ní 1500. Je v ní prostě všechno (tedy to úplně nevím, ale co jsem v ní chtěla najít já, jsem našla J). U každé suroviny je fotka, popis, k čemu se daná surovina hodí, jak chutná, jak ji nakupovat, uchovávat, upravovat. U některých i obrázkový návod na zpracování, což se mi líbí moc (třeba vykosťování kuřete, kuchání a příprava olihní, příprava chilli papriček, kuchání ryb, výroba ochuceného másla, výroba kompotů, kandované kůry,…). Některým surovinám je věnován poměrně velký prostor (protože si ho množství druhů zaslouží) – jen sýry jsou na více než 70ti stránkách. Poslední kapitola je věnovaná vybavení kuchyně.

Jediné, co bych knize vytkla je snad jen to, že je znát, že nebyla vytvořena českými autory (jedná se o překlad z U.K.) u surovin jsou často uváděné úpravy, které nejsou pro českou kuchyni typické, větší prostor je dán (např. u masa) také těm, která u nás nepatří k nejtradičnějším. Ale k tomu máme české kuchařky a nakonec, proč se nenechat inspirovat…

kacharske suroviny a prisady uJeště vlastním jednu podobnou – „Kuchařské suroviny a přísady“ (Slovart 1996, 2000, 2007), která je (jak sami autoři uvádějí) spíše příručkou. Suroviny jsou také vyfocené, popis u nich je ale stručnější. Je to taková „kapesní verze“ encyklopedie.

scroll to top