Vídeňský knedlík

P3230672.jpg

Vídeňský knedlík

Vídeňský knedlík  Vídeňský knedlík

Časová náročnost: 45 minut

Potřebujeme (na 3-4 porce):
300 g rohlíků/housek/veky
60 g hrubé mouky
2 vejce
cca 350 ml mléka – dle potřeby
sůl
máslo na utěrku

Postup: Pečivo rozkrájíme na kostky cca 1-1,5 cm3. Dáme do mísy a přidáme mléko, ve kterém jsme rozšlehali vaječné žloutky, mouku, a tuhý sníh s bílků. Osolíme. Zpracujeme těsto a rozdělíme na poloviny (na dva knedlíky). Čistou utěrku namočíme a důkladně vyždímeme. Cca 1/3 utěrky pomažeme máslem a na pomazanou část dáme těsto. Opatrně zabalíme do utěrky tak, aby se nám utěrka nekrabatila, konce stočíme jako bonbon a rukama dotvarujeme. Utěrku svážeme provázkem těsně u knedlíku na obou stranách a pak ještě jednou o cca 2 cm dál. Zabalený knedlík (z této dávky budou 2) vkládáme do vroucí vody a vaříme 10 minut. Po 10ti minutách rozvážeme provázky blíže ke knedlíku, knedlíky otočíme a vaříme ještě dalších 10 minut. Po uvaření vybalíme knedlík z utěrky a krájíme nití/kráječem nebo nožem na plátky.

Tipy:

  • Knedlíky můžete podle pokrmu, ke kterému podáváte, ochutit přidáním bylinek, česneku, apod. do těsta.
  • Provázek važte na mašličku – uzel se na horkém knedlíku v horké vodě rozvazuje opravdu špatně :-).
  • Knedlíky chutnají skvěle k běžným pokrmům, ale využít se mohou i v dietě, např. při tzv. šetřící dietě, která se často podává při onemocnění trávicího ústrojí, kdy se nedoporučuje podávat knedlíky kynuté.
scroll to top