Vepřový steak s pečeným bramborem

P4050716.jpg

Vepřový steak s pečeným bramborem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Časová náročnost: cca 1,5 hod + doba naložení

Potřebujeme (na 4 porce):
4 plátky vepřové krkovice, cca 2 cm silné
olivový olej
rozmarýn
sůl, pepř
1 kg brambor

Postup: Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na výseče. Osušíme a v misce smícháme s olejem tak, aby byly brambory rovnoměrně omaštěné. Pak brambory vyskládáme na plech a dáme do předem vyhřáté trouby na 220oC. Pečeme asi hodinu.
Vepřové steaky mírně naklepeme klouby (ruka v pěst), použít můžeme i tenderizér. Nesolíme, nepepříme. Lehce potřeme olivovým olejem a proložíme snítky rozmarýnu. Přikryjeme a necháme několik hodit v chladu uležet. Uleželé steaky masa restujeme na předem rozpálené na pánvi na troše olivového oleje z obou stran (z každé cca 2-3 minut). Pánev odstavíme,  na maso položíme plátek másla, snítku rozmarýnu,  a přikryjeme poklicí (alobalem). Po několika minutách můžeme servírovat.

Tipy:

  • Brambory nemusíte „obalovat“ v oleji, suché je můžete vyskládat na plech a postříkat olejem ve spreji.
  • Brambory před pečení nesolte, navlhly by a nebyly by hezky opečené.
  • Brambory můžeme péct i sypané bylinkami.
  • Maso během úpravy neotáčejte – upravujte z jedné strany a pak jen otočte na druhou stranu a znovu již neotáčejte – maso zůstane šťavnatější.
  • Maso i brambory můžete připravovat i na grilu.
  • Vhodnou přílohou je i zelenina.
scroll to top