Vepřové špízky s pečeným bramborem

P4240784.jpg

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Mám ráda špízy. Je to rychlé a použít se dá v podstatě cokoli, co máte doma – od masa, které se hodí jak kuřecí, vepřové, hovězí, i jiné (a můžou se použít zbytky/odřezky, ze kterých neuděláte už nic jiného než masovou směs), po doplnění (místo papriky může být lilek, minirajčátka,…), až po přílohu. A děti špízky taky baví 🙂

Časová náročnost: cca 1 hodinu

Potřebujeme (na 4 porce):
400-500 g vepřového masa
slaninu
papriku
mrkev
klobásu
cibuli
olej
sůl, pepř
1 kg brambor

Postup: Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na výseče. Osušíme a v misce smícháme s olejem tak, aby byly brambory rovnoměrně omaštěné. Pak brambory vyskládáme na plech a dáme do předem vyhřáté trouby na 220oC. Pečeme dozlatova (cca hodinu, když jsou brambory malé a je jich méně, stačí cca 35 minut).
Maso nakrájíme na malé kousky (2x2x0,5 cm), cibuli, slaninu a papriku na stejně velké kousky jako maso, mrkev a klobásu na kolečka. Na špejli (jehlu) napichujeme vždy maso a něco jiného, maso a něco jiného…. (raději udělejte špízků víc, ale nenapichujte na špejli až do konce, za konce pak špízy otáčíme. Špízy ze všech stran osolíme a opepříme a dáme na pánev na rozpálený olej. Postupně otáčíme, aby se opekly ze všech stran. Pak mírně podlijeme, přiklopíme (nebo přikryjeme alobalem) a necháme cca 15 minut dusit. Servírujeme s pečenými brambory.

Tipy:

  • Brambory nemusíte „obalovat“ v oleji, suché je můžete vyskládat na plech a postříkat olejem ve spreji.
  • Brambory před pečení nesolte, navlhly by a nebyly by hezky opečené.
  • Brambory můžeme péct i sypané bylinkami.
  • Maso i brambory můžete připravovat i na grilu.
  • Vhodnou přílohou je i zelenina.
scroll to top