Velikonoční nádivka

P4250785.jpg

Velikonoční nádivka

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Velikonoce bez nádivky prostě nejsou Velikonoce. Dělám ji každý rok a s receptem neexperimentuju. Jednou jsem zkusila kopřivy nahradit něčím jiným zeleným (tuším přišly Velikonoce trochu brzy a kopřivy ještě nebyly) a už to nikdy neudělám. Letos bylo kopřiv dost, tak jsem si splnila svou roční dávku „protirevmatické terapie (kopřivy se v rukavicích fakt trhat nedají) a chuť nádivky je, jak má být. Baví mě porovnávat mojí nádivku s tou mojí mamky – stejný recept, ale chutná vždycky úplně jinak J.

Časová náročnost: cca 1,5 hod.

Potřebujeme (na 1 velký hluboký plech):
10 vajec
1 kostku droždí
½ l masového vývaru
10 lžic krupice
4 lžíce hladké mouky
250 g strouhanky
1 kg uzeného masa
2 hrsti kopřiv
pažitku, petrželku apod.
sůl, pepř, česnek, majoránku
tuk a strouhanku na plech

Postup: Oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh. V míse smícháme na kostičky nakrájené a na pánvi orestované uzené maso, strouhanku, mouku, krupici, žloutky a sekané kopřivy. Přidáme vlažný vývar, ve kterém jsme nechali rozpustit droždí a vše důkladně vymícháme. Dochutíme kořením a dalšími bylinkami. Na závěr zlehka zamícháme sníh s bílků a vlijeme do předem vymazaného a vysypaného plechu. Pečeme na 180OC alespoň 30 minut.

scroll to top