Telecí maso

Charakteristika masa

Telecí maso je bledě růžové až růžové, jemně vláknité, měkké konzistence a libové. Obsahuje více vody než maso hovězí. Vzhledem k malému podílu tuku je lehce stravitelné a vhodné na dietní a dětskou výživu. Telecí maso má příjemnou chuť s vůní po mléce. Nejlepší je z tří až pětitýdenních kusů (z tzv. savých telat) o hmotnosti kolem 60 kg.

Dělení telecího masa

Dělení telecího masa do jakostních tříd

1. třída – kýta

2.třída – ledvina, žebra, plec, hrudí

3.třída – kližky, kolínka, krk, karbanátek, pupek

Použití jednotlivých částí v kuchyni

kýta – minutky (řízky, medailónky, filé), pečení, dušení, smažení

plec – mleté úpravy, dušení, rizota, ragú

ledvina, žebra – pečení, dušení, minutky

krk – na pečení karbanátek – pečení, mleté úpravy

hrudí – pečení, plnění, vaření, zadělávání, dušení

pupek – pečení, plnění, dušení, mleté úpravy

kolínka, – vaření, dušení, pečení

nožičky – vaření, na rosoly

Telecí droby

Mezi telecí droby patří: játra, srdce, plíce, jazyk, mozek, okruží (jsou předžaludky telat a část střeva), slezina, brzlík (je růstová žláza).