Tatarský biftek

20140312_180843.jpg

Tatarský biftek s topinkami

TatarskyBiftekTopinky TatarskyBiftek

Časová náročnost: cca 30 minut
Potřebujeme (na 4 porce):

Na tatarský biftek
400 g hovězího masa (svíčková, případně falešná svíčková)
3-5 jarních cibulek nebo 1 ks šalotky či cibule
1 kávová lžička sladké papriky
1 kávová lžička olivového oleje
1 lžíce worcesterská omáčka
2 lžíce dijonská hořčice (případně plnotučné)
1 lžíce kečup sladký
1 žloutek
dle chuti: sůl, pepř
Někdo přidává sterilovanou okurku, kapari, tabasco, drcený kmín, sójová omáčka

Na topinky
starší chléb, sůl, česnek

Postup: Maso nejdříve důkladně očistíme (odblaníme). Poté naškrábeme, nasekáme nebo nameleme mlýnkem na maso. Najemno nakrájíme cibulku a přidáme dle chuti koření a další ingredience. Nakonec přídáme žloutek a necháme alespoň chvíli uležet v lednici.

Topinky osmažíme po obou stranách, posolíme a potřeme česnekem.

 

Tipy:

  • Pokud máte problém s trávením česneku, zkuste vykrojit jádro z česneku. Nejen že bude česnek lépe stravitelný, navíc se tím sníží aroma.
  • Maso je lepší škrábat, protože při škrábání se likvidují případné choroboplodné zárodky.
  • Tatarák připravujte chvíli před konzumací, protože začne po pár hodinách blednout až šednout.
  • Maso se škrábe po vláknech, ze shora dolů. Pomoci si můžeme nožem se zoubky.
  • Pánev s olejem na topinky musí být pořádně rozpálená, aby chléb nenasál příliš oleje.

 

scroll to top