Tatarák z lososa

Tatarák-z-lososa.jpg

Tatarák z lososa s česnekovou bagetou

Tatarák z lososa 20140310_185336

V tomto teplém počasí je prima si dát něco lehčího a zdravého. Osobně miluji lososa na všechny úpravy, Terka má nejraději syrového. Protože si doma moc nepotrpíme na kopr (naše škoda), vynechávám ho. Co ale nesmí chybět, je jarní cibulka a dijonská horčice. 🙂
Nejraději kupuju lososa v celku a pak si ho doma naporcuju podle potřeb. Zbytky kolem kostí pak právě používám na tataráček, ani kousek tedy nepřijde na zmar 🙂
Teď už ale k receptu.

Časová náročnost: cca 30 minut
Potřebujeme (na 4 porce):

Na tatarák
400 g lososa
3-5 jarních cibulek nebo 1 ks šalotky či cibule
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce dijonská hořčice (případně plnotučné)
1 ks limety (šťáva)
dle chuti: sůl, bílý pepř, citronový pepř
Někdo přidává kapary, kopr

Příloha
bageta s česnekem

Postup: Lososa nejdříve důkladně očistíme (ořízeneme kůži). Poté nakrájíme na maličké kostičky. Najemno nakrájíme cibulku a přidáme dle chuti koření a další ingredience. Když ho děláte ze “zbytků” čerstvého lososa, který sami porcujete, stačí rukama stáhnout zbytky masa z páteře a kostí, přihodit ořezky a na jemno nakrájet.

Bagetu nařízneme nejdříve po celé délce a párkrát napříč. Pokapeme olivovým olejem, posypeme mletým česnekem (utřeme nebo protlačíme lisem), případně ještě posypeme italskými bylinkami. Celé rukou vetřeme do bagety včetně zářezů a vložíme na plech do trouby. Necháme péct do zlatova (cca 5-10 minut na 180°C).

Tipy:

  • Tatarák připravujte chvíli před konzumací, protože začne po pár hodinách blednout.
  • Kůže z lososa se lépe ořízne, když nejdříve odkrojíte kousek masa od kůže a do té uděláte nožem dírku cca 2 cm dlouhou. Do této dírky v kůži poté můžete strčit prst a druhou rukou odřezávat kůži. Losos tak neklouže a lépe se s ním pracuje. Stejně můžete postupovat při odstraňování kůže ze všech mas.
scroll to top