Špekáčky a buřtíky

buřty.jpg

 

buřtyNemusíte patřit mezi přátele táborových ohňů, abyste alespoň několikrát do roka opékali buřtíky na ohni. A možná se Vám stalo i to (a nebyli byste jediní), že jste koupili sice buřtíky krásně vypadající, ale po opečení z nich zbylo cosi, co se voňavým, chutným a křupavým dobrotám nepodobá ani z dálky.

Pokud nakupujete pochoutku k opečení na ohni, můžete vybírat klasické špekáčky nebo jiné uzeniny. Zatímco špekáčky musí podle platné legislativy (konkrétně dle vyhlášky č. 326/2001 sb., resp. příloh této vyhlášky) splňovat určité požadavky, na opékáčky, buřtíky, buřty, apod., se legislativa nevztahuje, a jejich složení tak může být velmi „různorodé“.

Podle výše uvedené vyhlášky musí špekáček obsahovat pouze hovězí, vepřové a telecí maso, a to v množství min. 40 % z hmotnosti, obsah tuku může být max. 45 %. Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, ani drůbežího strojně odděleného masa (na rozdíl od drůbežích špekáčků). Vyhláška uvádí i tzv. smyslové požadavky, které špekáčky musí splňovat.

A jak dopadla hodnocení a testy buřtů a špekáčků na našem trhu? Můžete kouknout tady, tady, tady, tady nebo tady 🙂

scroll to top