Sekané bochánky

20140415_192143.jpg

Až ochutnáte, už nebudete nikdy dělat sekanou jinak 🙂

20140415_192143 20140416_131355

Na 6 bochánků potřebujeme:

500 g mleté hovězí maso
500 g mleté vepřové maso
2 hrsti majoránky
2 lžičky soli
2 lžičky papriky sladké
1 lžička pepře
5 stroužků česneku
2 vejce
3 lžíce polévkové mléka
2 lžíce plnotučné hořčice
2 střední cibule
200 g slaniny
svazek (cca 4 ks) jarní cibulky

na zahuštění dle potřeby:
trochu hladké mouky
trochu strouhanky

Nejdříve si nakrájíme cibuli a slaninu na kostičky a osmažíme na pánvi. Nejdříve rozehřejeme slaninu a do té přidáme cibuli. Smažíme do zlatova. Poté necháme vychladnout.

Do mísy vložíme obě mletá masa, vytvoříme důlek, do kterého nasypeme koření, protlačíme česnek, nakrájíme jarní cibulku, rozklepneme vejce, přidáme hořčici a mléko a na konec přendáme kompletní již vlažný obsah pánve (cibulku se slaninou). Poté ručně zamícháme vše dohromady a zahustíme dle potřeby moukou a strouhankou. Konzistence by měla být taková, aby bylo možné tvořit bochánky, ale ne příliš hustá, protože díky tomu se při pečení uvolní výborná šťáva. Ještě ochutnáme. Chuť by měla být výrazná, protože se při pečení rozleží. Dochutíme dle potřeby.
Poté vložíme do trouby a podlijeme max. 1 dc vody. Pečeme cca 30 minut přikryté (stačí alobal) a poté odkryjeme na dalších max. 30 minut.  Je možné dát na každý bochánek ještě plátek slaniny. Propečení zjistíme tak, že píchneme špejlí do středu a vytéká již jen málo čiré šťávy. Můžete též použít teploměr nebo sondu. Maso by mělo dosáhnout vnitřní teploty 70 °C.

Podáváme s bramborem nebo chlebem.

scroll to top