Sekaná ala Itálie

IMG_4058.jpg

Sekaná je neskutečně variabilní jídlo. Připravuje se různými způsoby, existují rodinné recepty, podává se teplá i studená, jako hlavní jídlo, či do chlebu na cesty. Není tedy třeba se pouštět do detailního popisu, jistě každý nějaký ten recept znáte.

Dnes vám ale chceme představit jeden recept, který je tak trochu jiný a nazvali jsme Sekaná ala Itálie. Ptáte-li se proč, tak protože je inspirován receptem z pořadu „S Italem v kuchyni“.

 IMG_4055 IMG_4058

Co budeme potřebovat:

–          500g mletého hovězího masa
–          Půlku veky
–          Větší hrst petrželky
–          2 vejce
–          200g mortadely
–          1 cibule
–          cca 200g pancetty nebo anglické slaniny
–          10g sušených hub
–          10ml mléka
–          strouhanka
–          sůl a pepř
–          olivový olej

Nejprve namočíme houby do vody a necháme cca 15minut odležet. Poté z nich vymačkáme vodu a nakrájíme. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, mortadelu, petrželku. Veku na chvilku namočíme do mléka, následně vymačkáme mléko, nakrájíme na kostičky a vmícháme spolu s masem a vejci do směsi. Dochutíme solí a pepřem (můžeme přidat i trochu chili pokud máme rádi ostřejší chutě) a vytvarujeme šišku.

Formu na srnčí hřbet vymažeme olivovým olejem a vsypeme trochu strouhanky (opravdu stačí jen trocha). Poté do formy klademe slaninu/pancettu tak, aby vždy kus přesahoval ven. Vložíme směs, zarovnáme ve formě a navrch překryjeme přesahující slaninou.

Dáme do předehřáté trouby a pečeme cca 40 minut při 180°C, následně cca 20 minut při 190°- 200° aby získala kůrku (krásné kůrky dosáhneme také tím, že po první části pečení celý obsah formy vyklepneme na pekáč a dopékáme bez formy).

Podáváme s opečenými brambory, kaší, chlebem … prostě dle nálady a situace. Dobrou chuť.

 

scroll to top