Rychlá a výborná tomatová polévka

Tomatovapolevka.jpg

TomatovapolevkaDostaly jsme s Terkou chuť na tomatovou polévku a protože ji v restauracích milujeme (jak kde), snažily jsme se spojit to, co nám kde chutnalo a připravit vyladěnou verzi.

Snad se nám to tedy povedlo. Zatímco já píšu, Terka baští už třetí talíř, tak bych řekla “mise splněna” 🙂 A teď už k věci.

 

Na 4 porce* budeš potřebovat:
1 kg rajčat* nebo 2 plechovky loupaných rajčat (400 g jedna plechovka)
1 velkou červenou cibuli nebo 2 menší
4 stroužky česneku
3 lžíce třtinového cukru (může být i běžný krystal)
bazalku (cca 1/3 čerstvé z květináče)
sůl, pepř, olivový olej
toustový chléb nebo jiné pečivo

* Když uděláš 4 porce, nebude si moct nikdo přidat, což se posléze ukáže jako velký problém 🙂
* Pokud použiješ čerstvá rajčata, musí být zralá, ale počítej s tím, že “Rychlá a výborná tomatová polévka” se bude nově jmenovat “Pomalejší výborná tomatová polévka” 🙂

Jak na to
Rozpálíš na pánvi trochu olivového oleje (pro začátečníky cca 2 lžičky) a přidáš na jemno nakrájenou cibulku. Až maličko změkne, přidáš nakrájený česnek (mohou být větší plátky) a 3 lžíce třtinového cukru. Necháš to ještě chvíli restovat a přidáš bazalku (lístky sundat ze stonku a trochu natrhat) a asi po minutě rajčata. Osolíš (cca 1/2 malé lžičky), opepříš a necháš chvíli dusit. Pokud máš rajčata z plechovky, stačí cca 10 minut, pokud děláš z čerstvých, tak až do změknutí.Pokrytahladina

Pak vezmeš toustový chléb nebo na tenké plátky nakrájený rohlík, veku, bagetu a pokryješ celou plochu těmito plátky (viz obrázek). Vařečkou promícháš, přidáš trochu vody (dle potřeby, já přidala asi 200 ml) a necháš ještě asi 10 minut povařit. Mezitím si připravíš tousty v toustovači jako přílohu k polévce nebo pokud máš raději bagetu, tak nakrájíš bagetu. Nakonec vezmeš tyčový mixér a trochu rozmixuješ. Nemusíš to přehánět, kousky rajčat a bazalky jsou žádoucí. Ochutnáš a případně dosladíš, dosolíš, dopepříš dle chuti…

To je vše. Stačí nandat na talíř, přidat kapku oleje (není nutné), ozdobit lístkem bazalky a podávat.

Než jsem napsala recept, Terka dojedla třetí talíř a aktuálně vylizuje hrnec 🙂

 

20150924_115849  20150924_121345

scroll to top