Rodinná zelňačka

P5150886.jpg

Zelňačka

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Zelňačka je jeden z mých receptových klenotů. Když jsem byla hodně malá, pamatuju, že ji vařil děda – Slovák. Co v ní všechno bylo, už si nevybavuji, jen tu příjemnou kyselou chuť a spoustu zelí. Pak ji vařil (a stále vaří) můj taťka, který něco přidal, něco ubral, a teď už si ji vařím sama, taky lehce modifikovanou. Základem je tedy slovenská kapustnica, která prošla tuningem několika generací naší rodiny. Mám ráda tuhle hutnou polévku, ve které stojí lžíce a už si po ní nedáváme druhé jídlo. Recept je upravený na polovinu dávky, kterou připravujeme doma – uvědomuju si, že málokdo v domácích podmínkách bude vařit 10 litrů polévky, aby si jí pak nechal čtyři porce a zbytek rozdělil :-). Snad Vám bude chutnat.

Časová náročnost cca 2 hodiny

Potřebujeme (na 4-5 litrů):

jedno větší vepřové koleno
sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list
2 lžíce oleje/sádla
1 větší cibuli
2 nožičky ostravské klobásy
2 nožičky paprikové klobásy
mletou sladkou papriku, sůl, pepř
4 stroužky česneku
majoránku
sójovou omáčku
cca 6 větších brambor
1 sáček kysaného zelí/litrová sklenice (já používám domácí od tchýně :-))
1 sáček bílého zelí/litrová sklenice
hladkou mouku
příp. cukr a ocet na dochucení

Postup: Vepřové koleno dáme na cca 45 minut vařit do tlakového hrnce – osolíme, přidáme celý pepř, bobkový list (stačí 1) a nové koření (stačí 2 kuličky). Mezitím v hrnci (u nás se používá desetilitrový) na tuku orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli současně s na kolečka nakrájenými klobásami. Po chvíli přidáme prolisovaný česnek, zasypeme mletou paprikou, přidáme několik lžic sójové omáčky a krátce orestujeme (opravdu krátce, aby paprika nezhořkla). Zalijeme trochou vody (nebo rovnou přecezeným vývarem z kolene, pokud už ho máme uvařené). Přidáme majoránku a prováříme. Po chvíli přidáme oškrábané a na kostičky nakrájené brambory a překrájené zelí. Se zelím přidáme i nálev, příjemně polévku okyselí a nemusíme pak přidávat tolik octa. Vše zalijeme procezeným vývarem z kolene, dle potřeby osolíme a vaříme (když přidáte zelí hned k bramborám, mám vyzkoušené, že brambory hezky drží tvar a nerozváří se). V hrnku se studenou vodou rozmícháme několik lžic hladké mouky a přes cedník vlijeme do vroucí polévky. Za občasného zamíchání prováříme (mouka potřebuje, dle množství, minimálně 10 minut, aby nebyla syrová). Maso z kolene obereme, nakrájíme na kostičky a dáme do polévky. Na závěr dochutíme solí, pepřem, případně octem a cukrem.

scroll to top