Pomalu pečené hovězí maso s rýží

Hovezi.jpeg

HoveziKdyž jsem viděla tento recept, naprosto jsem se do něj zamilovala a věděla jsem, že ho prostě musím vyzkoušet.  A mé instinkty mě nepletou, bylo to skvost.

Jen jsem zapomněla, že nejsem o víkendu doma a objednala jsem si maso u mého dvorního řezníka z Louňovic, takže delikatesu jsem začala vařit, když jsem v neděli přišla ze školení.

Maso se peče 8 hodin, takže ráno bylo jídlo hotovo a dům voněl jak v neděli v poledne. Proč jsem si maso objednávala? V receptu je hovězí krk a ten si myslím, že není zcela běžně na pultu. Tak co potřebujete?

 

1,5 hovězího krku
2 cibule
3 řapíky celeru
3 mrkve
3 stroužky česneku
0,5 l silného, dobrého červeného vína
0,5 hovězího vývaru
3 bobkové listy
2 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce Worcester omáčky
Rajčatový protlak
čerstvý tymián a rozmarýn
sůl, pepř
200 g hladké mouky
olej

V hrnci v kterém maso budete péct orestujte pokrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer asi 10 minut. Přidejte česnek a tymián a rozmarýn a restujte ještě 2 minuty. Pak maso vyndejte na misku. V tom samém hrnci na oleji zprudka opečte maso, které před tím obalíte v hladké mouce se solí s pepřem. Maso vyndejte k zelenině. Do hrnce nalejte víno a zredukujte ho na polovinu, přidejte vývar, bobkový lis, hořčici, Worcester omáčku a protlak, směs provařte a přidejte maso a zeleninu. Osolte, opepřete, přiklopte a dejte péct na 6-8 hodin na 160°C. Po dlouhém pečení je maso křehké jako perníček a získá silnou chuť  z omáčky v které se peče. Rýže, nebo bramborová kaše silné chuti masa a omáčky dá vyniknout. Michal i Jindra byli naprosto u vytržení, dostala jsem 100 bodů :-).

Dále mě najdete na www.lebistrot.cz.
Štěpánka

 

scroll to top