Plněné lilky s rajčaty, olivami a fetou

Lilky.jpg

LilkyJe tomu dávno, kdy jsme byli v Řecku, ale do teď si pamatuji, jak jsem byla naprosto fascinovaná řeckou kuchyní a fascinace stále trvá. Nevzpomenu si jediné jídlo, které by mi nechutnalo. Do jídla dávají jen dobré věci. Jedno řecké jídlo, které mi moc chutná jsou zapečené plněné lilky.

3 lilky
3 lžíce oleje na potření
mořská sůl
2 cibule
6 stroužku česneku
20 třešňových rajčat přepůlených
hrst černých vypeckovaných oliv
hrst nasekané hladkolisté petržele
čerstvé oregano
150 g fety
bílé víno na podlití

Troubu předehřejte na 220 g . Lilky rozpulte podélně i se stopkou. Dužinu lilku si nařezejte na mřížky a vydlabejte lžící aby z lilku byla lodička o stěně cca 0,5 cm. Potřete oleje a dejte péct do do trouby na 15 minut. Vydlabanou dužinu nasekejte nadrobno. Na pánev s olejem dejte orestovat pokrájenou cibuli, přidejte dužinu z lilku, lehce osolte, podlijte vínem a přiklopte pokličkou a duste. Přidejte česnek, rajčata a ještě společně 3 minuty opékejte. Nakonec vmíchejte olivy, bylinky a 2/3 fety. Připravenou směs nandejte do předpečených lodiček, nádivku pokryjte zbylým sýrem, zakápněte olejem a dejte zapéct na 20 minut při 220°C. Jako příloha se hodí bílá bageta, nebo opečený toustový chléb.

scroll to top