Časová náročnost: cca 20 min. příprava, 1,5 hod. kynutí těsta, 10 min. pečení
Potřebujeme :
20 g droždí (½ kostky)
½ lžičky cukru
500 g polohrubé mouky nebo 550 g hladké mouky na pizzu
5 lžic panenského olivového oleje
1 lžička soli
Postup přípravy těsta:
Rozdrobené droždí smícháme s trochou vlažné vody a přidáme 1/2 lžičky cukru a na teplém místě necháme připravit kvásek.
V míse smícháme mouku, kvásek a olej, postupně přiléváme cca 300 ml vlažné vody a zpracujeme tak, aby vniklo vláčné těsto (nesmí se lepit – nejlepší jsou ruce :-)).
Těsto necháme 1,5 hodiny kynout, aby zdvojnásobilo objem.
Příprava pizzy:
Těsto rozdělíme na čtyři díly a na pomoučněném válu vytvoříme tenké placky, které přemístíme na pečící papír.
Na pizze vytvoříme zvýšený okraj, pomažeme pastou z rozvařených, rozšlehaných a okořeněných rajčat, přidáme ingredience dle chuti (šunka, sýr, žampióny, salám, chilli papričky – prostě to co má každý rád) a pomocí pečícího papíru přemístíme na rozpálený plech nebo na pizza kámen.
TIP – jak docílit nejlepší chuti:
Rozpečte troubu na nejvyšší teplotu spolu s plechem. Když je trouba dostatečně rozehřátá, opatrně na plech vložte připravenou pizzu na pečícím papíře a pečte 10 minut (trouba se nesmí během pečení otevřít)