Perníková chaloupka – rozměry

RizenaDemolice.jpg

ChaloupkaTak jo, dneska na vás budu opravdu moc hodná. Pokud jste si nekoupili formičky na perníkovou chaloupku nebo chcete jiný rozměr, možná oceníte nákres, který jsem pro vás připravila.

Ti z vás, kteří již dělali chaloupku “vod oka”, to ocení stopro. :-))

Pokud jste úplní začátečníci, tak tady je recept na těsto na perníčky a polevu.
Zkušení, nebo s vlastním receptem, mohou přeskočit a jít rovnou na rozměry dolů.

Recept, který s Vámi nyní nasdílím je super v tom, že perníčky jsou ihned měkké, tudíž se nemusí čekat až změknou. Má to nevýhodu v tom, že je nespíš vaše okolí velmi rychle sní, takže budete dělat perníčky minimálně dvakrát…

 

chaloupka1Potřebujeme (na 3 perníkové chaloupky):
420 g cukr moučka
1200 gramů hladké mouky
6 vajec
150 gramů másla
250 g tekutého medu (cca 6 velkých lžic)
3 lžičky perníkového koření
1,5 kypřící prášek do perníků
2 lžičky kakaa (chcete-li tmavší, tak víc, světlejší zase míň)

+ 2 žloutky (natírání po upečení)

Bílková poleva:
3 bílky
3 kapky citronové šťávy
cukr moučka (pozor jen vmíchat a nešlehat!!!)

 

Postup:

pernickyDo lednice dáme vychladit víno dle našich chutí, nálady a finančních možností 🙂 (ideálně den předem).

Do dostatečně velké mísy nasypeme nejdříve všechny suché ingredience (mouka, cukr, kypřící prášek, koření, kakao), vše pořádně promícháme a poté přidáme ostatní (vejce, máslo, med). Vše musíme pořádně propracovat a ačkoliv se to zdá na začátku nemožné, po chvíli budeme mít připravené krásné vláčné těsto. 🙂

Zasloužíme si po té dřině odpočinek, proto těsto zabalíme do potravinářské folie, dáme ho do lednice a při té příležitosti vyndáme vychlazenou lahvinku vína a z té si na naši počest odlijeme. Doporučuji nevypít celé, protože se nám bude další den opět hodit. Pokud se nám nepodaří tento krok splnit, je nutné zopakovat bod 1. Tedy vložit do lednice lahvinku vína.

Druhý den můžeme pokračovat. Nalijeme si dobré víno, ale zase ne moc, protože potřebujeme každý díl dvakrát nejen vidět, ale také vykrojit!

Rozehřejeme troubu na 150 – 160°C, připravíme plechy na pečení (alespoň 2, abychom u toho nestáli jak tvrdé Y).
Poté rozšleháme žloutky s trochu teplé vody, kterými budeme potírat perníčky po vyndání z trouby a můžeme začít. Na plechy dáme pečící papír.

POZOR, ZDE POKRAČUJÍ TI, KTEŘÍ PŘESKOČILI a udělali tak velkou chybu, protože budou na suchu:

Chaloupka2Těsto vyválíme na cca 0,5 cm a vykrájíme tvary na stavbu perníkové chaloupky (viz plánek), které následně dáme na plech a do trouby. Stačí si na papír překreslit jednotlivé tvary a poté oříznout kolem nich. Nezapomeňte, že vše potřebujete 2x! 🙂
Pozor! Pokud chcete, můžete ještě vykrojit okna, dveře (ty nezapomeňte upéct také), ozdoby, atd… Pečeme cca 8 – 10 minut, podle trouby. Zkrátka, až budou vypadat upečeně, vyndejte je.

Po upečení ihned potřeme žloutkem a necháme vychladnout. Teprve po vychladnutí (klidně až za pár dní) zdobíme. Jak můžete vidět, zvládne to i malé dítě, tak se toho nebojte. 🙂

Při stavbě chaloupky doporučuji následující postup:

1, pořádně promyslet, kam co patří
2, na struhadle trochu obrousit hrany (bude se lépe lepit), u dílů střechy na místě spojnic ostrouhat do úhle 45° nebo prostě tak, aby do sebe díly zapadly
3, nazdobit jednotlivé plochy a nechat pořádně zaschnout
4, slepovat jednotlivé díly k sobě (postupně) – lepíme bílkovou polevou a vždy musíme počat, až trochu zaschne
5, já ještě vypodkládám střechu špejlema, dokud nezaschne, aby nespadla

 

No a tady už je to slíbené schéma:
Pokud jste líní a nechce se vám to překreslit, napište mi na info@blogapetit.cz , já vám pošlu PDF a můžete jen vystřihnout šablonu a kolem ní perníčky oříznout…

ROZMĚRY CHALOUPEK

RozmeryChaloupkaStřední:
Střecha: 10,5 cm x 8,2 cm
Bok: 8 cm x 4,5 cm 
Čelo: 8 cm (dole), 4,5 cm spodní část, 6,2 cm sklon střechy  (celková výška je 9,1 cm)

Velká:
Střecha: 14 cm x 10 cm
Bok: 8,5 cm x 6 cm 
Čelo: 9,5 cm (dole), 6 cm spodní část výška, 9 cm sklon střechy

By Comedus

 

 

scroll to top