Perníčky, úžasně měkké bez odležení.

kyticky.jpg

kytickyBlíží se Vánoce a mnozí z nás už pomalu začínají péct. Perníčky,které většinou potřebují nějaký čas na odležení, klidně i 3 týdny, tak často patří mezi prvotiny.

Nicméně recept, který s Vámi nyní nasdílím Vás již nebude nijak limitovat.

Tedy, když sníte perníčky hned, klidně je můžete dopéct kdykoliv bez nutnosti čekání. :-)))

 

 

chaloupka1Potřebujeme (na 60-80 kousků + perníková chaloupka):
420 g cukr moučka
1200 gramů hladké mouky
6 vajec
150 gramů másla
250 g tekutého medu (cca 6 velkých lžic)
3 lžičky perníkového koření
1,5 kypřící prášek do perníků
2 lžičky kakaa  (chcete-li tmavší, tak víc, světlejší zase míň)

+ 2 žloutky (natírání po upečení)

Bílková poleva:
3 bílky
3 kapky citronové šťávy
cukr moučka (pozor jen vmíchat a nešlehat!!!)

 

Postup:

pernickyDo lednice dáme vychladit víno dle našich chutí, nálady a finančních možností 🙂 (ideálně den předem).

Do dostatečně velké mísy nasypeme nejdříve všechny suché ingredience (mouka, cukr, kypřící prášek, koření, kakao), vše pořádně promícháme a poté přidáme ostatní (vejce, máslo, med). Vše musíme pořádně propracovat a ačkoliv se to zdá na začátku nemožné, po chvíli budeme mít připravené krásné vláčné těsto. 🙂

Zasloužíme si po té dřině odpočinek, proto těsto zabalíme do potravinářské folie, dáme ho do lednice a při té příležitosti vyndáme vychlazenou lahvinku vína a z té si na naši počest odlijeme.

*Doporučuji nevypít celé, protože se nám bude další den opět hodit. Pokud se nám nepodaří tento krok splnit, je nutné zopakovat bod 1. Tedy vložit do lednice lahvinku vína.

Druhý den můžeme pokračovat.  Nalijeme si opět víno. Ten kdo bude jen vykrajovat formičkami může víc, pokud budete dělat chaloupku ručně, tak s mírou… 🙂

Rozehřejeme troubu na 150 – 160°C, připravíme plechy na pečení (alespoň 2, abychom u toho nestáli jak tvrdé Y).
Poté rozšleháme žloutky s trochou teplé vody, kterými budeme potírat perníčky po vyndání z trouby a můžeme začít. Na plechy dáme pečící papír.

Těsto vyválíme na max 0,5 cm a vykrajujeme perníčky, které následně dáme na plech a do trouby. Pečeme cca 6 – 10 minut, podle trouby. Zkrátka, až budou vypadat upečeně, vyndejte je (raději o chviličku dřív). Chaloupka

To co spálíte vyhoďte do koše, stejně je pak nikdo nebude jíst.

Po upečení ihned potřeme žloutkem a necháme vychladnout. Teprve po vychladnutí (klidně až za pár dní) zdobíme. Jak můžete vidět, zvládne to i malé dítě, tak se toho nebojte. 🙂

By Comedus

Jinak na perníkovou chaloupku najdete návod ZDE:

scroll to top