Pečené vepřové koleno
Časová náročnost: cca 3 – 4 hod včetně přípravných prací
Potřebujeme :
2 vepřová kolena
0,5 kg cibule
1 palici česneku
1 svazek jarní cibulky
1 sardelovou pastu
1 pivo
sůl, pepř, bobkový list, nové koření, koření na vepřová masa
křen, hořčici a chléb
Postup:
Kolena pečlivě očistíme a omyjeme (na štětiny můžeme použít flambovací pistoli).
Do pekáče dáme nahrubo nakrájenou cibuli, kůži nařízneme a do připravených otvorů vložíme česnek, přidáme koření a dáme do trouby na cca dvě až tři hodiny na 160°C (dle velikosti kolena). Pekáč je zakrytý.
Když je koleno měkké, oddělíme od kosti a z vnitřní strany potřeme sardelovou pastou. Do trouby dáme na dopečení již odkrytý pekáč – pečeme dokud není kůžička dozlatova opečená – můžeme i grilovat.
Podáváme s křenem, hořčicí, chlebem.