Musaka

Musaka.jpg

Musím říct, že Řecko je země, která mě asi nejvíce inspirovala k vaření místních jídel, pamatuji si, jak jsme byli řeckou kuchyní naprosto okouzleni. Dokonce jsme si tam koupili zapékací misky na musaku, takže čas od času musaku vařím, dlouho jsme jí neměli a tak dnes všichni byli nadšeni. Musaku rozeznávám pravou z lilků a tak trochu falešnou z brambor a nebo lilky můžete zkombinovat s brambory. Já jsme dnes dělala pro rodinu kombinovanou a pro sebe jen z lilku (dieta). Musaka není rychlé jídlo a našpiní se dost nádobí :-).

Musaka Musaka1

Potřebujete:
2 lilky
8 vařených brambor ve slupce
1 konzerva krájených rajčat
1 rajský protlak
petrželka
4 stroužky česneku
1 velká cibule
1 lžička pálivé papriky
500 g mletého masa
máslo
1 řecký jogurt
1 vejce
200 g sýra na strouhání
smetana
4 lžíce hladké mouky

Lilek nakrájejte na plátky, posolte, po 20 minutách otřete a nasucho opečte na pánvi. Na pánvi orestujte pokrájenou cibuli a pokrájený česnek, přidejte mleté maso a orestujte ho, osolte, opepřete, dejte do misky. Na pánev dejte konzervu rajčat, rajský protlak a pokrájenou petrželku, lžičku pálivé papriky, sůl, pepř a směs provařte a přidejte maso a odstavte. V hrnci rozpusťte máslo přidejte mouku, udělejte jíšku, zřeďte mlékem, nebo smetanou, po vychladnutí přidejte vejce a nastrouhaný sýr a malinko osolte. Mističky na musaku pokapejte olivovým olejem, posypte strouhankou a dejte vrstvu lilku, nebo na plátky nakrájených brambor, přidejte masovou směs, zakryjte lilkem nebo bramborami a zalijte sýrovým bešamelem a dejte do trouby zapéct na 45 minut 180°C. Je to fuška, ale je to velká dobrota.

Dále mě najdete na www.lebistrot.cz.
Štěpánka

scroll to top