Mlsné střípky z letošního Prague Food Festivalu

20140523_151625.jpg

Na Prague Food Festival jsme se vypravili hned první den jeho konání s cílem, kromě jiného, ochutnat vše, co není úplně běžné. Což jsme porušili nedlouho po vstupu. Sushi a voňavé kachně se prostě nedalo odolat. Tedy vlastně to byl „Sushi set uramaki roll: losos Label Rouge & tuňák Yellowfin à la tartar, kimchi majonéza, mělnický chřest, shiso listy, kikkoman sójová omáčka, wasabi, marinovaný zázvor“ a „Vykostěné kachní stehno à la pekingská kachna, hoisin omáčka, čerstvá okurka, jarní cibulka v šafránové placičce“, takže vlastně ne úplně bězné :-).

20140523_145856 20140523_145905

Další ochutnávka byla masa upraveného metodou sous vide, konktrétně „Vepřová panenka sous vide marinovaná v čerstvé majoránce, batátové pyré s kostičkami smaženého celeru, smetanovým pórkem, majoránkovým jus a slaninovým chipsem“. Tahle metoda začíná být hodně populární. Je to způsob úpravy, při které se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni při teplotě nejčastěji 55-60 °C, a to několik hodin až dní. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny při stejnoměrném ohřívání v přesně teplotně kontrolované vodní lázni. A nutno dodat, že panenka byla opravdu luxusní :-).

20140523_151625

Ač masožravci, nedalo nám to, a museli jsme ochutnat i raw pokrmy. Vybrali jsme alternativu burgeru s hranolkami, tedy přesněji „Sunburger s pistáciovým pestem, raw hranolky s kešu tatarskou omáčkou“. Uznáváme, že chuť nebyla špatná, inspirace na oživení konvenčních jídelníčků proč ne, ale nejíst nic jiného než raw, ani v představách by nešlo…

20140523_161343

Kolem českých ryb jsme šli obloukem, tam jsme nečekali žádnou „záhadu“. Vůně nás ale přilákala a „Kapří hranolky podle tradiční receptury se šťouchaným máslovým bramborem“ byly fakt velká dobrota.

20140523_160954

Protože se v průběhu odpoledne z pekelného horka stalo chladnější deštivé počasí, chuť na méně lehká jídla rostla. Tak jsme neodolali „Domácí játrové paštice s meruňkovou marmeládou a chlebem“ a husím játrům restovaným na pánvi, podávaným na směsi restované cibule a jablek s kváskovým chlebem. Ještě teď si vybavujeme tu skvělou chuť (pravda, pro dietáře nic moc).

20140523_161758 20140523_163620

Ochutnávkové finále patřilo lehkému dezertu -„Pěna z kardamomu a zmrzlině ze sečuánských květů“.

20140523_170053

Festival toho nabízel samozřejmě daleko víc – přednášky, ukázky, soutěže. Mezi nimi i ta o české jídlo roku. Při naší návštěvě první den Festivalu jasně vedla svíčková.

20140523_164713 20140523_164722

20140523_145509 20140523_171004 20140523_160616(0)

scroll to top