Michelin prodává pneumatiky! Já jídlo. Rebel zase řádil.

NejmladiMichelin.jpg

Luxusní restaurace se snaží seč mohou, aby přišli inpektoři z firmy Michelin, ochutnali jejich jídlo a ideálně jim přidělili hvězdičky.

Marco-Pierre-WhiteŠéfkukař Marco Pierre White, který v minulosti obdržel tři hvězdy a dokonce byl ve svých 33 letech nejmladším kuchařem, který michelinské hvězdy získal, je však již v roce 1999 vrátil s odůvodněním, že údržba hvězdiček je strašně nudná a inspektory ve svém podniku nechce.

56letý britský šéfkuchař Marco Pierre White nemá o konceptu přidělování hvězd vysoké mínění a rebelsky takové ohodnocení odmítá a vzkazuje jim: „Nepotřebuji Michelin a oni nepotřebují mě. Oni prodávají pneumatiky a já prodávám jídlo.“

Na dotaz Michelinu, zda mohou v roce 2019 navštívit jeho novou restauraci The English House  v Singapuru, zaměřenou na moderní britskou kuchyni, odpověděl jedním slovem – NE.

Stres, stres a ještě jednou stres

NejmladiMichelinAčkoliv se pro většinu restaurací jedná o velkou poctu, když michelinské hvězdy získají, má taková popularita i odvrácenou tvář a vrácení hvězd může vést k uvolnění od stresu.

V roce 2005 se vzdal tří hvězd i pařížský restauratér Alain Senderens, protože jeho jídlo v důsledku příliš luxusního zpracování dosáhlo také nepřijatelných cen. Vrátil tedy hvězdy a pod jiným jménem otevřel novou restauraci, zda vaří méně luxusní jídla za přijatelné ceny.

S michelinskými hvězdami se také od roku 2003 táhne nepříjemnost, kdy šéfkuchař Bernard Loiseau spáchal sebevraždu s odůvodněním, že mu vaření již nepřináší radost, ale naopak neustálý stres z obav ze ztráty třetí michelinské hvězdy.

 

Kulinářský průvodce Michelin (francouzsky Le Guide Michelin) je série knižních průvodců vydávaných každoročně francouzskou společností Michelin ve více než 12 zemích. Tento průvodce volně navazuje na Michelin Red Guide, což je nejstarší a nejznámější průvodce, který uděloval hvězdičky hotelům a restauracím již od roku 1926.

Michelin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

scroll to top