Krůtí stehna pomalu pečená

20121103_085528.jpg

20121103_085528 20121103_104600

Nikdy jsem moc neměla ráda krůtí maso, protože mi přišlo tuhé, z důvodu absence tuku chuti mdlé 🙂 Vždy jsem říkala, že nejlepší krůta je z prasete.
Jenže, pak jsem ochutnala krůtí stehno křehoučké a dochucené tak, že jsem ho musela okamžitě vyzkoušet.

Na 2 stehna potřebujeme:  
2 krůtí stehna
2-3 stroužky česneku
bylinky: snítky majoránky, ale může být i tymián, rozmarýn
lžička majoránky sušené
sůl

Maso kupte nejraději u řezníka nebo já osobně ráda nakupuju v poslední době maso i v Makru. Sice si domů vždy přinesu ohromný kus, ale ještě se mi nestalo, že by bylo špatné nebo se s ním nedalo dobře pracovat. Ostatně, zřejmě si nemůže Makro dovolit prodávat špatné kusy, protože odběratelé jsou často restaurace a ty si kvalitu hlídají.

Tedy, maso už máme, očistili jsme ho od zbytků peří, opláchli ve vlažné vodě a osušili. Stehna osolíme a trošku obalíme v sušené majoránce. Nyní uděláme do kůže maličké zářezy, do kterých zastrkáme na proužky nakrájený česnek a čerstvou majoránku (případně další koření). Vložíme do pekáčku, jenom trochu podlijeme (max 2 dc vody).

Pekáč přikryjeme a pečeme cca 2 hodiny na 120 °C. Když jsou stehna malá, stačí 90 minut. Pekáč neodkrýváme, maso nepodléváme ani neotáčíme. Nemusíte se bát, opravdu se nespálí 🙂 Po dvou hodinách stehna otočíme, sundáme víko a dopečeme na 160 – 180 °C. Většinou stačí 20 – 30 minut, aby maso získalo zlatavou barvu.

Jako příloha jsou vhodné vařené brambory, bramborová kaše nebo rýže.
Brambory můžete dát po uvaření na posledních 10 minut ke krůtě, krásně natáhnou sosík do sebe a jsou výborné.

scroll to top