Křehký švestkový koláč

Kolac1.jpg

Kolac 280 g špaldové mouky jemně mleté
30 g kukuřičné mouky hrubé (kukuřičná krupice)
80 g třtinového cukru
113 g másla
100 ml podmáslí
400 g švestek
2 lžíce třtinového cukru

Troubu předehřejeme na 180stupňů.

Do mísy dáme špaldovou a kukuřičnou mouku, cukr, na kousky nakrájené máslo a vše propracujeme pomocí rukou. Pak přilijeme podmáslí a vypracujeme nelepivé těsto.

Těsto uložíme na 30 minut do lednice. Po vytažení rozdělíme těsto na dvě části a z každé vyválíme tvar koláče na pečícím papíru, poklademe nakrájenými švestkami a posypeme cukrem. Okraje těsta zatočíme dovnitř koláče, vytvoříme tak asi 3 cm okraje, aby šťáva ze švestek nevytekla ven.

Koláče i s pečícím papírem přeneseme na plech, dáme do vyhřáté trouby a pečeme 45 minut.

Recept zaslala do soutěže Míša T.

scroll to top