Klasika – linecké

IMG_20161211_143842.jpg

Zkusila jsem několik receptů na linecké a po několika letech a několika nepovedených experimentech, se u nás ustálil vítězný, který s vámi sdílím. Možná se zdá, že není co zkazit, ale z vlastní zkušenosti vím, že není linecké jako linecké.

mde  IMG_20161211_143842

 

Potřebujeme (cca 2-3 plechy dle tloušťky cukroví):
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
citrónová kůra

Postup:
Tuk necháme změknout, mouku a cukru prosejeme, přidáme strouhanou citrónovou kůru a vypracujeme v hladké těsto. Vzhledem k tomu, že u nás “frčí” jen některé druhy cukroví (a linecké je mezi nimi), snížila jsem počet druhů, ale musela navýšit množství. Takže pokud to máte jako my (výše uvedenou dávku dělám 3x), tak není ostuda využít kuchyňský robot s hnětačem. Vaše ruce vám budou děkovat, kuchyň nebude jak po výbuchu a ještě to budete mít rychleji :-). Těsto (jako mnohé jiné) je dobré zabalit do fólie nebo alobalu a dát na pár hodin (nebo přes noc) do lednice. Uleželé těsto vyvalujeme na pomoučněném vále na cca 3 mm tlustý plát, vykrajujeme tvary a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v rozehřáté troubě na cca 160 stupňů cca 10 minut (do mírně růžové barvy, nenecháme ztmavnout). upečené tvary můžeme slepovat marmeládou a dále zdobit dle zvyku či fantazie.

Tipy a postřehy z několika předešlých let:
– Místo másla můžete použít rostlinný tuk (Hera). Zkusila jsem – cukroví lépe drží tvar, ale chuť není tak intenzivní.
– Lepší je použít kůru z čerstvého citrónu, ideálně z bio citrónů (některé chemické látky z kůry nemáte šanci dostat, při použití citrónů bez kůry OK, ale kůra je do pečiva lepší neošetřená).
– Na jednu dávku můžete přidat i jeden žloutek. Ve finálním těstě nevidím rozdíl, jen má hezčí barvu (u nás vejce domácí). Jen nezapomeňte dát vždy jen žloutek! Bílek, který má kypřící schopnost z fotogenických tvarů udělá pidistrašidla (vím, o čem mluvím….).
– Pečte do lehounce narůžovělé barvy (lépe méně než více), chuť je pak jemnější a cukroví se krásně a lépe uleží do měkka.
– Slepujte (pokud slepujete) až alespoň s denním odstupem po upečení – cukroví není tak křehké a méně se láme (pokud chcete udělat radost zbytku rodiny, která může nepovedené kousky sníst, slepujte hned :-)).
– S marmeládou neexperimentujte. Kyselá rybízovka fakt nejlepší (bezvadně chuťově vyváží sladké a jemné těsto).

scroll to top