Kambala – královna ryb

20160213_140112.jpg

20160213_131526 I když se český národ zrovna nepere o první příčky v zastoupení ryb na našich stolech, Kambalu si zkrátka zamilujete!

Vážně! Zapomeňte na chuť bahna z některých tuzemských ryb, opusťte vzpomínky na rozblemclý kus světlé hmoty filé. Dejte rybám ještě šanci a začnete třeba dravou Kambalou, která má úžasnou chuť a pevnou strukturu masa pro kterou byla, po právu, nazývána starými Římany královnou ryb. Servírovali ji s korunkou na hlavě.

Kambala patří do řádu platýsů, kteří se vyznačují asymetrickou hlavou a tělem, které jim umožňuje plavat “naležato”. Oči pak mají na jedné straně (Kambala je levooká) a tuto mají směrem nahoru k hladině. Tato strana je také většinou více zabarvená. Slepou stranou pak Kambala plave směrem ke dnu a ulehá na ni také na písčině, většinou zahrabané až po krk, tedy po oči, čímž se chrání před predátory. Po upečení je nutné sundat kůži, která, s ohledem na obsah tvrdých hrbolků připomínající drobné kamínky (proto se také Kambale někdy říká Kamenáč), není k jídlu vhodná.

Tak se pusťme do práce! Pro 2 osoby budeš potřebovat:

  • 1 Kambala – bez hlavy, ploutve a vnitřností  (některé jsou tak velké, že vystačí na 4 porce)
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • 2-3 citrony (nejlépe bio – většinou mají v Bille)
  • cherry rajčátka (1 balení)
  • třtinový cukr


Na salát:

  • míchaný listový salát – ledový salát, polníček, apod.  (můžeš buď namíchat nebo koupit již předpřipravenou směs)
  • 2 lžíce medu, 1 lžíce vařicí vody (aby povolil med), 1 lžíce dijonské horčice, 1 malá lžička citronové šťávy, 1 lžíce majonézy, špetka soli, trochu pepře – vše zamíchat

 

20160213_131555 20160213_135501 20160213_135506 20160213_135555 20160213_135818 20160213_140112

 Postup:

Na pečící plech položíš kolečka citronu a na ně opláchnutou a osušenou Kambalu. Kambalu osolíš, opepříš a pokapeš citronovou štávou. Kolem polož na plech na půlky rozkrojená cherry rajčátka. Rajčátka i Kambalu pokapeš přiměřeným množstvím olivového oleje. Dáš do předehřáté trouby na cca 185° a pečeš cca 25 minut.

Mezitím si připravíš na talíře listový salát, do kterého jsi předtím vmíchal dresing. Těsně před koncem pečení odeber z plechu cherry rajčátka, která v misce rozmačkej s trochou olivového oleje a výpekem z plechu. Vzniklou omáčku dosladíš trochou třinového cukru.

Kambalu poté v několika krocích vykostíš:

  •  kůži nakrojíš od shora až dolů
  • nožem zajedeš pod kůži a opatrně ji odstraníš
  • uděláš opatrně řez směrem dolů k páteři
  • sundáš první vrstvu filetů (na obou stranách od páteře)
  • opatrně se dostaneš pod páteř a odstraníš ji
  • vyndáš zbytek kůstek a zbydou Ti další filety

 

Z Kambaly vykostěné filety po dvou položíme na lůžka ze salátu, na filety dáme omáčku z rajčátek a talíř ozdobíme pečenými plátky citronu.

Dobrou chuť! Romantický oběd či večeře může začít 🙂

scroll to top