I když se český národ zrovna nepere o první příčky v zastoupení ryb na našich stolech, Kambalu si zkrátka zamilujete!
Vážně! Zapomeňte na chuť bahna z některých tuzemských ryb, opusťte vzpomínky na rozblemclý kus světlé hmoty filé. Dejte rybám ještě šanci a začnete třeba dravou Kambalou, která má úžasnou chuť a pevnou strukturu masa pro kterou byla, po právu, nazývána starými Římany královnou ryb. Servírovali ji s korunkou na hlavě.
Kambala patří do řádu platýsů, kteří se vyznačují asymetrickou hlavou a tělem, které jim umožňuje plavat “naležato”. Oči pak mají na jedné straně (Kambala je levooká) a tuto mají směrem nahoru k hladině. Tato strana je také většinou více zabarvená. Slepou stranou pak Kambala plave směrem ke dnu a ulehá na ni také na písčině, většinou zahrabané až po krk, tedy po oči, čímž se chrání před predátory. Po upečení je nutné sundat kůži, která, s ohledem na obsah tvrdých hrbolků připomínající drobné kamínky (proto se také Kambale někdy říká Kamenáč), není k jídlu vhodná.
Tak se pusťme do práce! Pro 2 osoby budeš potřebovat:
- 1 Kambala – bez hlavy, ploutve a vnitřností (některé jsou tak velké, že vystačí na 4 porce)
- olivový olej
- sůl
- pepř
- 2-3 citrony (nejlépe bio – většinou mají v Bille)
- cherry rajčátka (1 balení)
- třtinový cukr
Na salát:
- míchaný listový salát – ledový salát, polníček, apod. (můžeš buď namíchat nebo koupit již předpřipravenou směs)
- 2 lžíce medu, 1 lžíce vařicí vody (aby povolil med), 1 lžíce dijonské horčice, 1 malá lžička citronové šťávy, 1 lžíce majonézy, špetka soli, trochu pepře – vše zamíchat
Postup:
Na pečící plech položíš kolečka citronu a na ně opláchnutou a osušenou Kambalu. Kambalu osolíš, opepříš a pokapeš citronovou štávou. Kolem polož na plech na půlky rozkrojená cherry rajčátka. Rajčátka i Kambalu pokapeš přiměřeným množstvím olivového oleje. Dáš do předehřáté trouby na cca 185° a pečeš cca 25 minut.
Mezitím si připravíš na talíře listový salát, do kterého jsi předtím vmíchal dresing. Těsně před koncem pečení odeber z plechu cherry rajčátka, která v misce rozmačkej s trochou olivového oleje a výpekem z plechu. Vzniklou omáčku dosladíš trochou třinového cukru.
Kambalu poté v několika krocích vykostíš:
- kůži nakrojíš od shora až dolů
- nožem zajedeš pod kůži a opatrně ji odstraníš
- uděláš opatrně řez směrem dolů k páteři
- sundáš první vrstvu filetů (na obou stranách od páteře)
- opatrně se dostaneš pod páteř a odstraníš ji
- vyndáš zbytek kůstek a zbydou Ti další filety
Z Kambaly vykostěné filety po dvou položíme na lůžka ze salátu, na filety dáme omáčku z rajčátek a talíř ozdobíme pečenými plátky citronu.
Dobrou chuť! Romantický oběd či večeře může začít 🙂