Kachní prsa s grilovanou zeleninou a bramborem
Časová náročnost: cca 1,5 hod včetně přípravných prací
Potřebujeme (na 4 porce):
4 filety kachních prsou i s kůží
lžíci olivového oleje
tymián
česnek, sůl, pepř
Na grilovanou zeleninu:
1 červenou papriku
1 žlutou papriku
1 svazek řapíkatého celeru
250 g žampionů
2 cibule
hlavičku česneku
1 menší cuketu
6 menších brambor
4 mrkve
olivový olej,
tymián, sůl, pepř
Postup: Zeleninu (papriky, celer, mrkev, cuketu) omyjeme, očistíme, zbavíme nepoživatelných částí a nakrájíme na kousky (cca 3×3 cm), žampiony oloupeme a překrojíme. Cibuli nakrájíme na výseče, stejně jako oškrábané brambory. Stroužky česneku podélně rozpůlíme a vyndáme vnitřek (klíček). Všechnu zeleninu, žampiony a brambory dáme na grilovací misku, osolíme, opepříme, přidáme tymián a prolijeme olivovým olejem. Důkladně promícháme a dáme na gril a grilujeme za občasného prohození do změknutí.
Kůži kachních prsou nařízneme, vetřeme utřený česnek, osolíme, opepříme. Zprudka orestujeme na troše olivového oleje (2-3 minuty z každé strany do zlatavé barvy). Na pánev můžeme přidat snítku tymiánu. Začínáme vždy stranou s kůží. Poté vyjmeme, dáme do zapékací misky nebo na plech, přidáme výpek z pánve a dáme na 15-20 minut do trouby (rozehřáté na cca 220oC).
Grilovanou zeleninu dáme na talíř a přidáme rozkrojené kachní prso.
Tipy:
- druhy zeleniny můžete obměňovat, vybírejte ale pevnější druhy, případně měkčí druhy přidejte později
- zeleninu můžete připravovat i na plechu v troubě (na cca 230 oC se bude dělat asi 45 minut) – měla by být měkká, ale ne „bahno“
- tymián můžete použít i sušený. Tedy dokud nevyzkoušíte, jak recept chutná s tím čerstvým J
- brambory nemusíte připravovat společně se zeleninou, ale zvlášť – syrové nakrájíme na úhledné tvary a uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka. Pak dozlatova orestujeme na másle/rostlinném tuku/oleji dozlatova a prosypeme čerstvou nasekanou petrželkou.