Kachní prsa s grilovanou zeleninou a bramborem

P3130645.jpg

Kachní prsa s grilovanou zeleninou a bramborem

??????????????????????????????? OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Časová náročnost: cca 1,5 hod včetně přípravných prací

Potřebujeme (na 4 porce):

4 filety kachních prsou i s kůží

lžíci olivového oleje

tymián

česnek, sůl, pepř

Na grilovanou zeleninu:

1 červenou papriku

1 žlutou papriku

1 svazek řapíkatého celeru

250 g žampionů

2 cibule

hlavičku česneku

1 menší cuketu

6 menších brambor

4 mrkve

olivový olej,

tymián, sůl, pepř

 

Postup: Zeleninu (papriky, celer, mrkev, cuketu) omyjeme, očistíme, zbavíme nepoživatelných částí a nakrájíme na kousky (cca 3×3 cm), žampiony oloupeme a překrojíme. Cibuli nakrájíme na výseče, stejně jako oškrábané brambory. Stroužky česneku podélně rozpůlíme a vyndáme vnitřek (klíček). Všechnu zeleninu, žampiony a brambory dáme na grilovací misku, osolíme, opepříme, přidáme tymián a prolijeme olivovým olejem. Důkladně promícháme a dáme na gril a grilujeme za občasného prohození do změknutí.

Kůži kachních prsou nařízneme, vetřeme utřený česnek, osolíme, opepříme. Zprudka orestujeme na troše olivového oleje (2-3 minuty z každé strany do zlatavé barvy). Na pánev můžeme přidat snítku tymiánu. Začínáme vždy stranou s kůží. Poté vyjmeme, dáme do zapékací misky nebo na plech, přidáme výpek z pánve a dáme na 15-20 minut do trouby (rozehřáté na cca 220oC).

Grilovanou zeleninu dáme na talíř a přidáme rozkrojené kachní prso.

 

Tipy:

  • druhy zeleniny můžete obměňovat, vybírejte ale pevnější druhy, případně měkčí druhy přidejte později
  • zeleninu můžete připravovat i na plechu v troubě (na cca 230 oC se bude dělat asi 45 minut) – měla by být měkká, ale ne „bahno“
  • tymián můžete použít i sušený. Tedy dokud nevyzkoušíte, jak recept chutná s tím čerstvým J
  • brambory nemusíte připravovat společně se zeleninou, ale zvlášť – syrové nakrájíme na úhledné tvary a uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka. Pak dozlatova orestujeme na másle/rostlinném tuku/oleji dozlatova a prosypeme čerstvou nasekanou petrželkou.
scroll to top