Italská odysea

Caprese.jpg

Milujeme jídlo – razíme heslo, kdo nemá rád jídlo, nemá rád život. A tak se neostýcháme na dovolených ochutnat vše, co nám nabízí místní kuchyně. Italové nejsou pouhými konzumenty pizzy a risotta, Itálie nabízí bezpočet chuťových kombinací. Letos jsme procestovali Toskánsko, rodný kraj známého kuchaře Emanuela Ridiho, a nenechali jsme si přitom ujít tamní úžasnou kuchyni.

PÁR SLOV O ITALSKÉM STRAVOVÁNÍ

Jakožto většina středomořských národů i Italové se přes den spokojí se zeleninovým salátem, ovšem večer začínají pravé minimálně tříchodové hody. Obsluha v italských restauracích je velmi laxní, až bych řekla zabržděná a pomalá, což je dané zdejší mentalitou. Předpokládejme že se Vám podaří najít resuatraci která otvírá v osm hodin večer, číšník na Vás vytřeštěně zírá, proč jdete jíst tak brzy, poté Vám vysvětlí, že teprv večeří personál, aby jste deset minut počkali. Kolem půl deváté Vám klidnou chůzí donese jídelní lístek a své jídlo si vychutnáváte asi kolem deváté hodiny.. K jídlu si většinou objedáte láhev vody a stolního místního vína. Po dobrém jídle, A NIKDY MEZI!, následuje káva. K tomuto tématu ještě v závěru článku.

CapreseRistorante – jako naše restaurace, poměrně drahá
Trattoria – jako naše hostince, levnější než ristorante, velmi slušná kuchyně
Osteria – typická restaurace s teplou domácí kuchyní, většinou obsazená místní pracovní silou, něco jako naše restaurace, kde jsme zvyklí, že se v poledne podávají hotovky

PŘEDKRMY – “antipasti”

Italské předkrmy se dělí do teplé a studené kuchyně. Studená kuchyně začíná saláty z čerstvé zeleniny, zde nemůžu opomenout klasický salát caprese  případně oblíbený salát s mořskými plody. Všechny saláty jsou zakápnuty extra virgin olivovým olejem, který italové považují za podstatu své země. Dalším z předkrmů může být parmská šunka s melounem a hoblinami parmazánu, případně carpaccio (velmi tenké plátky) ať už z hovězí svíčkové či z lososa. Následují teplé předkrmy, Bruschetta – křupavý chléb opečený v troubě, potřený česnekem a pokladený rajčaty s bazalkou, a nadchl nás opravdu výborný cizrnový dort neboli “torta di ceci”, což je v podstatě velmi jednoduše připravený pokrm z vody a cizrnové mouky, směs podobná palačinkové se peče na vysokou teplotu v peci. Z klasického těsta na pizzu se také dělá nesolený chléb, který se podává rozkrájený na kousky podobně jako pizza.  

 

DALŠÍ CHOD – “il primo”

Do tohoto chodu patří těstoviny. Ty se podávají v bezpočtu chuťových kombinacích, jejich výčet by byl opravdu na dlouho. Pro výborné recepty zkuste web itala v kuchyni, velmi mi chutnaly například “carbonare” v jeho podání. za il primo se dá považovat také polévka, která se nepodává až tak často, ovšem konkrétně v toskánsku si nezapomeňte dát neskutečně dobrou polévku z mořských plodů na rajčatech (opět recept na stránkách “Léto s italem”), případně tamní polévku ze zelených fazolek.

Italie HLAVNÍ JÍDLO – “il secondo”

Jako hlavní jídlo se většinou podává plátek masa či ryby se zeleninou. Ve zdejší oblasti je vyhlášený “florentský biftek”či “florenstké kuře”. Dále se podávají plody moře, například chobotnice na bylinkách a víně, nebo smažené či grilované kalamáry.

DEZERT – “dolce”

Závěr patří dezertům a kávě. Z dezertů můžu jmenovat známé kávovomandlové tirramissu, nebo výborné profiterols, které zdomácněly už i v italské kuchyni. Konkretně v Toskánsku se s oblibou podává jablečný koláč. Po jídle se pokračuje v rozlévání vína a vše je doplněno citronovým limoncelem (aperitiv). Káva po jídle se v odpoledních hodinách podává zásadně bez mléka! Capuccino je tolerovatelné pouze ráno a je většinou výsadou dam, které si na snídani namáčejí v mléčné pěně svůj croissian. Vězte že si v Itálii nemusíte obejdnávat “piccolo”, pokud chcete klasické malé esspreso. Na rozdíl od krajů českých, kde si objednáte esspresso a donesou Vám přinejlepším “americano” (velké esspresso) Vám po objednávce pressa donesou “panáčka” nejlepší italské kávy.

Autorka článku: Šárka Orságová

scroll to top