Ďábelský tajin a boží kuskus

IMG_3723.jpg

Slovní hříčka odkazující na minisérii dvou českých filmů nás přivádí do Maroka. Tato země plná rozličných a exotických chutí a vůní nabízí řadu zajímavých receptů. My dnes spojíme dva snad nejznámější marocké pokrmy tajine (tažin) a kuskus v jeden nezapomenutelný celek.

 

IMG_4063Nejprve si ale pojďme obě části představit. Tajine je označení nejen pro pokrm, ale i pro nádobu v které se tento pokrm v Maroku připravuje. Možná jste jej již viděli, protože se jedná o typický symbol Maroka a častý turistický suvenýr. Je to keramická, ale v současnosti i často kovová, nádoba s kónickou pokličkou (vypadající trochu jako komín), která je určena pro pomalé dušení. Kónický tvar umožňuje efektivní cirkulaci a kondenzaci páry, což právě usnadňuje dušení různých mas (používá se kuřecí, ale i jehněčí a další) a přispívá ke skvělému změknutí i tužších kousků. Pochopitelně se v nádobě dá dělat i zeleninový tajine, který je neméně chutný. Pokud ale tuto nádobu nemáte, nezoufejte. Dnešní recept se dá pohodlně udělat i na pánvi (s pokličkou), my dosahujeme dobrých výsledků například ve woku. Takže se nebojte a vyzkoušejte jej.

 

Druhou částí našeho dnešního pokrmu je kuskus (neboli cous cous). Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene či prosa. Kuskus se následně při přípravě již nevaří, jen se zaleje horkou vodou, lépe pak vývarem a nechá nabobtnat. Dá se běžně sehnat v supermarketech, včetně bio kvality. Používá se buď jak příloha k různým jídlům, ale dá se dát i jako základ rozličných salátů či smíchat se zeleninou a masem na styl rizota. Určitě doporučujeme experimentovat.

Jak již bylo řečeno, dnešní recept kombinuje tyto dvě nejtypičtější marocká jídla a vytváří úžasnou harmonii chutí, které třeba běžně v kuchyni a jídle nepotkáváte.

IMG_3723 IMG_3720

IMG_3719 IMG_3708

Co budeme potřebovat na Tajine: 

–          500g kuřecího masa (stačí prsa)
–          500g sekaných rajčat v konzervě
–          olivový olej
–          1 větší stroužek česneku
–          1 cibule
–          1 lžíce strouhaného zázvoru
–          lžíce mletého koriandru
–          lžíce mletého kmínu
–          lžička mleté skořice
–          1 lžíce agávového sirupu
–          sůl a pepř

 

Co budeme potřebovat na kuskus:
–          balení celozrnného kuskusu
–          sušená rajčata bez nálevu (menší pytlík)
–          zeleninový vývar (cca 1 litr, nebo dle návodu na kuskusu)
–          limetkovou šťávu
–          čerstvý koriandr
–          sůl a pepř

 

Začneme tajinem, protože během jeho dušení budeme mít dost času na přípravu kuskusu. Na rozpálené pánvi nejprve na sucho lehce opražíme mletý koriandr, kmín a skořici. Stačí chvíli, krásně se nám začnou uvolňovat aromatické vůně koření. Přidáme olej a na něm lehce orestujeme cibulku a česnek. Přidáme nastrouhaný zázvor. Opět necháme trochu spojit chutě a vůně. Zalijeme rajčaty z konzervy, přidáme agávový sirup, sůl a pepř. Následně přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, promícháme a následně přiklopíme pokličkou a necháme cca 30-40 minut dusit.

Mezitím si připravíme přílohu. Nakrájíme sušená rajčata na kousky a smícháme s kuskusem. Přelejeme horkým vývarem, přiklopíme a necháme bobtnat. Jakmile je kuskus hotov (cca 7 minut nebo podle pokynů na balení), přidáme nasekaný koriandr, limetkovou šťávu, sůl, pepř a promícháme.

Servírujeme ideálně tak, že na hromádku kuskusu přidáme tajine, aby se nám chutě krásně spojily. Dobrou chuť.

scroll to top