Čočka a čočková polévka – efektivní dvojkombinace
Pokud rádi vaříte efektivně, pak doporučujeme při vaření čočky udělat rovnou dvě jídla. Recepty lze samozřejmě použít odděleně 🙂
Časová náročnost cca 1 hodinu
Potřebujeme (na 4 porce čočky a min 6 porcí čočkové polévky):
Čočka (bez polévky stačí poloviční porce všech ingrediencí)
cca 400-500 g čočky
400 gramů anglické slaniny nebo uzený bok
2 střední cibule
3-4 stroužky česneku
sůl, pepř
kyselé okurky
Čočková polévka (využijeme polovinu z výše uvedeného)
4 nožičky párků
2 – 3 lžíce majoránky
na dochucení: sůl, pepř, ocet
na zahuštění: žlutou jíšku (je možné místo ní použít jen mouku smíchanou s vodou nebo kupovanou jíšku)
Pokud děláme polévku samostatně:
cca 200 gramů čočky
200 gramů anglické slaniny nebo uzený bok
1 střední cibule
2-3 stroužky česneku
4 nožičky párků
2 – 3 lžíce majoránky
na dochucení: sůl, pepř, ocet
na zahuštění: žlutou jíšku (je možné místo ní použít jen mouku smíchanou s vodou nebo kupovanou jíšku)
sůl, pepř
Postup: Propláchneme čočku a vaříme podle instrukcí na obalu. Mezitím si nakrájíme anglickou slaninu a cibuli, vložíme do hluboké pánve nebo hrnce a orestujeme. Poté, co se uvaří čočka ji slijeme (pozor, vodu budeme potřebovat na polévka, tak přes cedník do jiného hrnce). Případně, pokud používáte čočku v sáčcích, pak je stačí vylovit. Čočku přidáme do pánve k cibulce a slanině, promícháme a přidáme česnek, sůl a pepř. V této podobě podáváme s kyselou okurkou.
Do hrnce s vodou z čočky vložíme na kolečka nakrájené párky a majoránku (promneme nejdříve v dlaních, aby se uvolnila vůně), krátce povaříme (max. 5 minut). Přidáme zbytek čočky z pánve, ještě dochutíme solí, pepřem a octem. Přivedeme k varu, abychom mohli zahustit jíškou. Vaříme co nejkratší dobu, aby se čočka nerozvařila.
Pokud vaříte jen čočkovou polévku, je možné v jednom hrnci vařit čočku a na pánvi osmahnout rovnou i párek a dochutit i majoránkou. Vše se poté přidá k čočce a jen se dochutí.
Tipy:
- Pokud použijete čočku ve varných sáčcích, stačí Vám jeden hrnec a hluboká pánev.
- Stejným způsobem je možné připravit i bezmasou variantu, pokud se vynechá uzenina. Místo ní přidejte strouhanou kořenovou zeleninu.
Když kupovanou, tak z Makra značka “Horeca”. Nebo v obchodem je to myslím Vitana /nejsem si jista/, ale je to ta, která má strukturu hrudek. Každopádně opatrně s ní ne kvůli hrudkám, ty fakt nedělá, ale kvůli chuti.
Mate tip na kupovanou jisku? V obchodech je vic druhu.