Bylo nebylo… Mušle – slávka jedlá

MusleProvaz.jpg

Pokud patříte mezi milovníky mořských plodů, pak mezi ně jistě patří i slávka jedlá, hřebenatka nebo ústčice. Koupit se dají ve speciálkách nebo Makru. Víte ale, jak se vlastně pěstují a jak je správně upravit?

Kde se berou?

MusleProvazMušle patří mezi mlže a můžete je běžně vylovit v moři. Nicméně, na pultech se téměř výhradně vyskytují mušle z farem.

MusleFarma

Pěstují se na dlouhých provazech a do velikosti, kterou máte na talíři, rostou přibližně 2 roky. Jejich “chov” není úplně jednoduchý, protože nestačí, aby vyrostly, ale také je nutné je připravit na transport, aby vydržely čerstvé.

Farmy jsou proto umístěné blízko pobřeží, kde dochází k přílivu a odlivu. Tím si mušle přirozeně zvykají i na pobyt bez vody.

Zabýváte-li se tedy při čištění mušlí otázkou, co za chloupky to na nich vlastně je, pak se jedná o zbytky provazu, na kterém rostou. Na mušlích také můžete mít další lasturky jiných mušlí a korýšů.

 

Jak mušle očistit

20180829_172306Přinesete-li si mušle domů, je nutné je nejdříve pečlivě očistit. Ideální je hrubší kartáč. Otevřené a narušené mušle rovnou vyhazujeme. Pokud jsou jen maličko pootevřené, můžete na ně zkusit poklepat a pokud se samy zavřou, jsou v pořádku.

Zatvrdlé kousky jiných mušlí můžete očistit buď nožíkem nebo třít mušlí o mušli. Po probrání a očištění pak mušle ještě alespoň 3x propláchněte a cca 30 minut před tepelnou úpravou namočte do vody se solí (vraťte je na chvíli “domů”).

 

Tepelná úprava mušlí

svatyjakTak jako ostatní mořské plody se dají mušle konzumovat jen s lehkou tepelnou úpravou nebo syrové (např. ústřice). Slávky je nutné tepelně opracovat, aby se otevřely. Stačí jim pár minut. Když je budete vařit příliš dlouho, budou gumové. Po uvaření naopak vyhodíme slávky, které se neotevřely.

SvatyJakubSlávky se tepelně upravují a to nejčastěji dušením v bílém víně, bylinkách, smetaně, česneku, nebo zelenině. Mohou být také součástí jiných pokrmů, například těstovin či španělské paelly. Belgičané je tradičně dusí na pivu nebo s řapíkatým celerem a bílým vínem.
V Asii zase často najdete slávky s kari pastou a limetami.

Mušle svatého Jakuba neboli hřebenatky jsou velmi oblíbené mušle, díky svému křehkému masu, které má vynikající chuť a lze ho upravit mnoha způsoby. Mušle se přidávájí se do různých těstovin, dusí v páře, grilují nebo se konzumují syrové, například v sushi. Svatojakubskou mušli poznáte na první pohled, má velmi známý tvar, který si do svého znaku zvolila společnost Shell.

 

Recept – Thajské slávky na grilu

20180829_172306 20180829_172602   20180909_174009 20180909_175028

Pro 4 osoby: 

Suroviny:

čerstvé slávky 2 kg
slunečnicový olej 1 lžíce
šalotka 2 ks
kokosové mléko 800 ml
thajská zelená kari pasta 2 lžíce
červená chilli paprička 1 ks
limetové listy 2 ks
citronová tráva 1 stonek
třtinový cukr
limetová šťáva
koriandr

 

Postup:

Mušle dobře okartáčujte a odstraňte všechny „fousy“. Vyhoďte všechny otevřené. Alespoň 3x je hodně propláchněte a poté na chvíli nechte ve vodě, do které přidáte velkou lžíci soli.

Ve wok pánvi rozehřejte olej, přidejte šalotku nakrájenou najemno a pár minut opékejte na středním ohni, dokud nezměkne, ale stále ještě nezačne měnit barvu. Přilijte kokosové mléko, potom thajskou karí pastu, nakrájenou chilli papričku, limetové lístky (těžko se dnes kupují, tedy mohou být i sešené) a citronovou trávu. Směs povařte 2–3 minuty a potom do hrnce přidejte mušle. Poté přisypte přibližně jednu lžíci třtinového cukru a trochu limetové šťávy. Vše dle chuti. Vařte asi 5 minut, dokud se mušle neotevřou. Během vaření občas promíchejte.

Vyhoďte všechny neotevřené mušle, přelijte šťávou z hrnce a ihned podávejte. Můžete ještě zasypat koriandrem, případně jej přidat těsně před vyjmutí mušlí.

 

Doba přípravy:                30 Minut
Metoda grilování:
           přímá, střední 220°C
Doba grilování:               15 Minut
Příslušenství:                 Litinový hrnec nebo Wok

 

 

 

scroll to top