Asijská kuchyně a kultura

Asie1.jpg

Asie2Ačkoli již dnes není asijská kuchyně nijak exotická a i v Evropě se dá najíst v různých asijských restauracích, není na škodu se dozvědět o kultuře asijského stravování trochu víc.

Tři hlavní kultury
Ačkoliv mnohé tradice jsou v Asii stejné, různé kultury si vytvořily své vlastní etnické kuchyně zahrnující historii a životní prostředí.

Antropologové mají tendenci identifikovat tři hlavní kategorie asijských potravinových kultur, které se vyvíjely po staletí a i když se v některých částech překrývají, zachovaly si unikátnost.

První z nich je známý jako styl jihozápadní, který zahrnuje kuchyně z Indie, Pákistánu, Srí Lanky a Barmy. Má své kořeny v perské, arabské civilizace. Je založen na nan (chléb), skopovém, kebabu, pálivé paprice, černém pepři, hřebíčku a dalším koření. Dále ghí (olej). Také curry se stalo základem této kultury.  Vzhledem k hinduismu byly krávy chovány pouze pro mléko, ale ne na maso. Důležitou roli hraje rýže, chapati vyrobené z pšenice nebo ječmene a fazole.

Druhou hlavní kulturou je styl severovýchodní, který zahrnuje Čínu, Koreu a Japonsko. Tato tradice se vyvinula ze zdůraznění tuků, olejů a omáček na vaření. Potraviny, koření a pochutiny jsou vnímány nejen jako jídlo, ale zároveň jako léky na podporu dlouhého a zdravého života. Navíc je jídlo součástí mnoha náboženských tradic a symbolických obětí při uctívání předků.
Čínská kuchyně se stala nejvýraznější ze všech asijských stylů vaření. Jižní nádobí zůrazňuje svěžest a něhu, zatímco na severu, kde je chladněji, jsou jídla mastnější a více se využívá ocet a česnek. Japonská kuchyně je opřena o časté využití fritování s využitím rostlinných olejů a naopak syrové potraviny (sushi, sashimi). V Koreji se zase často griluje a používá se velmi pálivá koření (kim chi, atd).

Asie1Třetí hlavní kultura je styl jihovýchodní, který zahrnuje Thajsko, Laos, Kambodžu, Vietnam, Indonésie, Malajsie, Singapur, Brunej a další země. Tradiční důraz v této oblasti je na aromatická a lehce připravená jídla, pomocí rychlého smažení či vaření v páře. Pak už jen koření a koření, včetně citrusových šťáv a bylin, jako je bazalka, koriandr a máta.

Chuť je nejčastěji zdůrazněná pomocí sójové omáčky téměř všude, u mnoha kultur v jihovýchodní kuchyni náhradní rybí omáčkou, spolu s galangou, citrónovou trávou a tamarind pro další příchuť.

Při porovnání tří kuchyní si můžeme všimnout, že kari je jihovýchodní a jihozápadní i na severovýchodě velmi důležité. Jihozápadní kari jsou obecně založeny na jogurtu, zatímco kari na jihovýchodě je založeno na kokosovém mléce. Rýže je základem ve všech třech kuchyních.
Česnek a zázvor jsou používány ve všech třech oblastech, zatímco chilli jsou častější v jihozápadní a jihovýchodní kuchyni.
Nástroje používané v asijské kuchyni – wok, sekáček a hůlky
Kromě unikátních kuchyní z Asie, byl zápádním kulturám představen také jeden z nejdůležitějších nástrojů používaných k přípravě asijských jídel – WOK. Vzhledem k tomu, že tradiční asijské domácnosti neměly prostředky vyrobit nebo koupit několik různých pánví pro různé typy vaření, byl tradiční wok vyvinut s jedinečným zaobleným dnem, který poskytuje celou řadu teplot k vaření v jedné pánvi, čímž se stává téměř univerzální nádobím asijských domácností.

Asie3Podobně jako vznikl wok, byl vytvořen i sekáček, který dokáže nahradit celou sadu nožů a nádobí. Kuchaři jej využívají na klasické sekání, krájení na plátky nebo kostky, řezbářství, drcení, nabírání, atd. A samozřejmě nesmíme zapomenout na typický asijský jídelní nástroj – hůlky. I když jejich skutečný původ je neznámý, čínská legenda praví, že filozof Konfucius, žijící v Číně kolem 500 př.nl, ovlivnil vývoj hůlek a zapřičinil se o jejich vznik. Nože byly spojeny s válkou a smrtí, proto Konfucius vyzval své stoupence, aby namísto nožů používali hůlky.

Východ vs západ
Asijské jídlo je obvykle směs několika chutí spolu – sladké, kyselé, slané, pikantní a hořké. Zatímco západní kultury mají tendenci oddělit chutě, asijská kuchyně klade důraz na kombinaci chutí a textur, často v rámci jedné misky. Směsi rýže nebo nudle se zeleninou často mohou také zahrnovat něco křupavého jako jsou ořechy, nebo něco měkčího jako rozinky.

Dalším rozdílem je spíše než přidání rozemletého prášku koření, jak je zvykem v západních kulturách, připravit směsi koření pomocí různých technik, včetně míchání celého koření a čerstvého mletí. Popularita asijských kuchařských show jako například ” The Iron Chef ” je jen jeden příklad toho, jak populární a dokonce i módní asijská kuchyně dnes je.

 

scroll to top