3D tiskárna jídla – zbytečnost nebo spása?

3DtiskJidla.jpg

Biozoon je německá společnost, která představila své ” Smoothfood”. Při tisku potravin využívá  zkapalněné přísady do 3D tisku, což by mohla být spása pro seniory.  3D tiskárna je schopna vytvořit pokrmy, které jsou podobné vařeným jídlům, ale se zásadní přidanou funkcí, zajistí měkčí texturu. Tuto změnu ve struktuře ocení hlavně starší generace a nemocní trpící dysfagií, obtížným polykáním pevné stravy.

Scientists develop 3d gel smooth food for elderly, Germany, Apr 2014Ač je to k nevíře, pomocí tiskárny Biozoon je možné „vytisknout“ zkapalněné maso, sacharidy, zeleninu ve tvaru, který je třeba a ve stavu snadno stravitelném.  Žvýkání a polykání je právě nejčastějším problémem seniroů, proto se počítá s využitím tohoto zařízení právě v domech pro seniory a nemocnicích.

Momentálně má výrobce k dispozici tyto potravinové ingredience: květák, hrášek, vepřové maso, kuřecí maso, brambory a těstoviny. Díky usilovnému vývoji se v průběhu roku 2014 očekává prudký nárůst dalších potravin.

Dlouhodovým cílem je dostat do potřebných zařízení tiskárny a ingredience, které mnohým lidem usnadní život.

One Reply to “3D tiskárna jídla – zbytečnost nebo spása?”

  1. boccone napsal:

    Nápad zajímavý, jen, u seniorů je potřeba řešit nejen konzistenci, ale i nutriční (výživové) hodnoty jídelníčku, které bývají často velkým problémem. V této souvislosti mám na mysli obsah některých vitaminů, které jsou hodně náchylné na znehodnocení. Kolik vitaminů zůstane ve zkapalněných bramborách nebo květáku s hráškem, a následně v jejich lépe rozkousatelné vytištěné 3D formě? Nebo i to má výrobce ošetřené?

Comments are closed.

scroll to top